Consultatia initiala in cadrul tratamentului de indepartare tatuaje laser este un moment important pentru fiecare client si pentru fiecare tratament in parte.
Este o oportunitate pentru specialistul in indepartarea tatuajelor sa-si arate cunostintele despre procedura, sa stabileasca un raport cu clientul sau si sa-i castige increderea.
Din pozitia de tehnician laser, va trebui sa raspundeti la intrebarile clientilor si sa va exprimati opinia in eliminarea tatuajelor cu laser.
Trecem in revista cele mai frecvente intrebari ale clientilor cu privire la indepartarea tatuajelor cu laser:

1. Cat costa indepartarea tatuajului cu laser?
Oricat de mare ar fi dorinta de a scapa de un tatuaj, motivatiile individuale fiind diverse, pentru majoritatea clientilor, si pretul este un factor in decizia lor.

Ar fi ideal pentru clienti ca operatorii sa aibe preturi exacte. Insa, pretul de indepartarea a unui tatuaj depinde in primul rand de dimeniunea acestuia si designul acestuia. De exemplu, nu poti compara indepartarea tatuajului de la sprancene cu eliminarea unui tatuaj de pe intreaga lungime a antebratului, asa cum nu exista reper de comparatie pentru indepartarea unei initiale de pe degetul inelar cu eliminarea unui tatuaj de mare dimeniune. Sau, raportandu-ne la dimeniune, aspect esential in transmiterea costului, una este sa tratezi un tatuaj cu un design plin, compact ce poate avea aceeasi suprafata cu a unui tatuaj unde avem un design difuz, intrerupt.

Cel mai bine este sa se faca o prima evaluare a tatuajului pentru stabilirea schemei de tratament si a costului aferent. Recomandam totusi ca etapa de consultare sa fie concentrata pe valoarea procedurii, nu pe ceea ce se percepe financiar. Este aproape imposibil ca un operator sa aibe o lista de preturi predefinita cat sa raspunda rapid si simplu la intrebarile pacientului cu privire la preturi.

In general, indepartarea unui tatuaj costa mai mult decat realizarea acestuia. Multi clienti pot considera exagerat pretul pentru eliminarea unui tatuaj, pe ceea ce nu-i mai multumeste pe ei si il pot considera un ‘rebut’. Specialstii in indepartarea tatuajelor furnizeaza un serviciu valoros care necesita investitie in echipamente laser de specialitate si investitie in formarea lor profesionala pentru a oferi un serviciu performant si in siguranta pentru clienti.

Odata ce tatuajul a disparut, a disparut pentru totdeauna. Daca nu-ti place tatuajul tau, daca nu te mai simti confortabil cu el sau esti presat din alte motive sa-l elimini, este o cheltuiala ce a meritat.

Revenind la pret, de exemplu, pentru un dermopigmentist cele mai multe solicitari pentru eliminarea tatuajelor este pentru cele de la sprancene. Pretul pentru o sedinta de indepartarea tatuaj sprancene cu laser NdYAG este de 100 Euro. Avand deja un pret declarat pentru o dimeniune stabilita si usor de reperat, le permite pacientilor cu un alt tip de tatuaj sa aibe o idee aproximativa a costurilor preconizate inainte de a veni in cabinet pentru consultarea lor.

Inainte de a incepe orice tratament de tattoo removal, este important sa stabiliti asteptarile clare, dar realiste, pentru tratament si sa informati clientii ca indepartarea tatuajelor presupune parcurgerea mai multor sedinte de eliminare in cadrul tratamentului. In acest fel, se elimina orice iluzii sau confuzii pe care le poate avea clientul in ceea ce priveste tratamentul, pretul pe sesiune si cu costul total pentru eliminarea completa.

2. Cat timp dureaza indepartarea totala a tatuajului?
Durata procesului de indepartare a tatuajului este o preocupare pentru aproape toti clientii.
Unii clienti doresc sa indeparteze un tatuaj vizibil inainte de un eveniment important cum ar fi nunta lor sau accesarea unui job restrictiv in ceea ce priveste tatuajele. Este important sa clarificam in prealabil cu clientul ca indepartarea tatuajului este un proces care se bazeaza pe capacitatea organismului de a elimina pigmentul din piele.
Este nevoie de timp ca organismul sa elimine treptat particulele de pigment si este nevoie de rabdare din partea clientului deoarece intreg procesul poate sa dureze peste un an pentru a elimina complet pigmentul. Stabilirea asteptarilor realiste de la inceputul tratamentului permit clientilor sa fie multumiti de evolutia tratamentului si sa se simta surprinsi, nefiind pregatiti pentru un tratament de lunga durata.
Pentru a permite pielii suficient timp pentru a se vindeca intre sedintele de tratament si pentru a permite suficient de mult timp sistemului imunitar al organismului de a elimina pigmentul, sunt necesare cel putin 6 saptamani intre sedintele cu laser. Realizarea sedintelor de tratament la interval mai mic de 6 saptamani poate provoca leziuni si efecte secundare permanente asupra pielii si nu asigura corpului suficient timp pentru a elimina pigmentul care a fost fractionat la cea mai recenta sesiune. Pentru rezultate ideale, va recomandam un interval de 2 sau chiar 3 luni intre sedinte.

Deci, orice specialist in indepartarea tatuajelor, nu poate sti cu exactitate cate sedinte de tratamente sunt necesare fiind vorba si de o conditie individuala. Viteza de eliminare a tatuajului depinde de starea pacientului si de tatuajul acestuia.
Scara Kirby-Desai este un instrument popular si bine apreciat pentru estimarea numarului de sedinte pe care un tatuaj va avea nevoie pentru indepartare. Sistemul de calcul Kirby-Desai contabilizeaza urmatorii factori care influenteaza rata de eliminare:

  • Fototipul pielii conform Fitzpatrick
  • Straturi de pigment (daca tatuajul este acoperit)
  • Pozitia tatuajului pe corp
  • Culorile de pigmenti din tatuaj
  • Cantitatea de pigment (intensitatea tatuajului, daca a fost realizat de un profesionist sau un amator)
  • Textura pielii (cicatricea preexistenta)

Scara Kirby-Desai a fost publicata in 2009, iar tehnologia laser in indepartarea tatuajelor s-a imbunatatit de atunci, dar continua sa fie un instrument estimativ si nu exact. Exista si alti factori, precum sanatatea pacientului, care influenteaza semnificativ viteza de indepartare. Daca un pacient este tanar, apt fizic ai are un sistem imunitar puternic, va tinde sa obtina rezultate mai rapid decat un pacient mai in varsta, cu probleme de sanatate. Recomandarea clientilor sa faca exercitii fizice, sa bea multa apa si sa faca masaj in zona tratata (odata vindecata) sunt sfaturi bune pentru obtinerea celor mai bune rezultate.
Tehnologia joaca un factor important in rata de indepartare. Este nevoie de un laser Nd:YAG ce functioneaza in 2 lungimile de unda (1064 si 532 nm) ce acopera 99% din gama culorilor existente si un laser care sa genereze o energie cu putere mare de varf.

3. Este dureroasa indepartare tatuajelor cu LASER?
Inlaturarea tatuajelor prin intermediul laserului implica un anumit nivel de discomfort, o durere suportabila similara cu ceea ce clientul resimte la realizarea tatuajului. Insa, cu siguranta timpul acordat sedintei de indepartarea tatuaje este mult mai scurt decat timpul necesar realizarii tatuajului. Acestea fiind spuse, multi spun ca doare mai putin si dureaza mai putin decat se asteptau.
Senzatia perceputa a fost interpretata de unii pacienti ca o ciupitura, intapatura insotita de incalzirea zonei.
Atunci cand discutam despre durere cu pacientii, este important sa-i prevenim ca exista un anumit nivel de disconfort, dar ca ei o pot gestiona. Pentru a veni in sprijinul clientilor marea majoritate a furnizorilor de indepartare a tatuajelor ofera o forma de calmare a pielii pe timpul tratamentului prin aplicarea locala a unui anestezic.
Oferiti comfort fizic si psihic clientilor printr-o abordare deschisa si profesionista.

4. Indepartarea tatuajelor cu LASER lasa cicatrice?
Multi pacienti sunt ingrijorati de cicatrizarea de la indepartarea tatuajului cu laser. Acestia isi doresc in mod clar ca pielea lor sa ramana sanatoasa dupa ce au finalizat procesul de indepartare a tatuajului.
Corect! Insa, daca zona tatuajul prezinta deja cicatrici, asteptati-va sa ramana.
Ceea ce multi oameni nu stiu este ca orice cicatrice care ramane dupa o procedura de indepartare a tatuajului este adesea ramasa sau influentata de cand tatuajul a fost realizat de catre artistul tatuator.

Cand sunt utilizate protocoalele laser adecvate si ingrijirile ulterioare ale pacientului fara greseala, este foarte putin probabil ca un pacient sa cicatriceze de la un tratament laser NdYAG cu comutare Q.
Cand un laser cu comutare Q trateaza pielea, acesta tinteste si descompune pigmentul din piele. Daca exista cicatrici preexistente, laserul va descompune pigmentul si din tesutul cicatricial. Odata ce procesul de indepartare a tatuajului este finalizat, pigmentul eliminat, dar probabil ca cicatricile de la tatuajul initial vor ramane. Spunem probabil deoarece s-a constatat ca microcicatricele existente, de exemplu cele cauzate de microblading, isi imbunatatesc aspectul dupa tratamentul laser de indepartare tatuaj. Un laser cu comutare Q nu este cel mai bun dispozitiv pentru tratarea si eliminarea cicatricilor dar poate oferi imbunatatiri semnificative cicatricii existente. Lasere fractionale (cum ar fi CO2 fractionat sau erbiu) sunt mult mai potrivite pentru a reface pielea cicatrizanta.

In timpul consultarii initiale in timp ce evaluati tatuajul, atingeti-l si vedeti daca zona prezenta cicatrice preexistenta. Daca da, marcati-o ca atare in fisa clientului si informati pacientul despre acest aspect.

Cand prezinta tratamentul de indepartarea a tatuajelor LASER un risc.
Desi este neobisnuit sa provocati cicatrici de la sedintele de indepartare a tatuajelor laser Nd:YAG, este totusi posibil. Acest risc exista atunci cand, de exemplu, utilizati o fluenta excesiva atunci cand tratati un tatuaj si provocați reactii adverse nedorite (cum ar fi sangerare excesiva).
Un alt risc de provocare cicatrici, chiar daca tratamentul este efectuat corect, se intampla atunci cand clientii nu respecta instructiunile de ingrijire ulterioara. Blisterele si crustele (cojile) sunt reactii comune care sunt importante in procesul de vindecare. Cu toate acestea, spargerea voita sau accidentala a blisterelor sau ingrijirea necorespunzatoare a cojilor, prin desprinderea lor fortata, sunt factori de risc ce pot determina aparitia cicatricilor.

Cand discutati cu clientul despre protocolul de ingrijire, sublinitati si asigurati-va ca a inteles rolul acestuia in rezultatul indepartarii tatuajului.
Exista, de asemenea, unii pacienti care pot avea antecedente de vindecare cheloidala si pot fi predispusi la cicatrici, motiv pentru care este important sa se cunoasca istoricul medical detaliat al fiecarui pacient.

Cicatrizarea de la indepartarea tatuajului este extrem de rara si neobisnuita.

5. Se poate indeparta partial si nu total un tatuaj?
Fiecare specialist in indepartarea tatuajelor va intalni pacienti care nu doresc ca tatuajele lor sa fie inlaturate complet, ci mai degraba partial pentru a putea fi revizuite, reinterpretate. Da, puteti oferi sprijin clientilor care isi doresc revizuirea tatuajului.

Nu judecati niciodata un pacient pentru si prin prisma tatuajelor sale.
Va sugeram sa incepeti consultarea pacientului cu intrebarea „Ce tatuaj doriti sa tratati?” Aceasta intrebare permite clientului sa-si spuna povestea despre tatuajul sau si sa discute intentiile sale in ceea ce priveste tatuajul.
Pacientii care doresc o revizuire a tatujelor se incadreaza in doua categorii:

  • Eliminarea selectiva
  • Eliminarea partiala inainte de refacerea tatuajului

Clientii ce solicita indepartare selectiva cauta sa stearga o parte dintr-un tatuaj mai mare. Aceasta este o solicitare comuna pentru pacientii cu tatuaje de nume. De exemplu, le place designul general al tatuajului lor, dar nu le mai place faptul ca are numele unui fost iubit. Clientii solicita, de asemenea, indepartarea selectiva daca tatuajul este extins mai mult decat si-au dorit – vor doar ca anumite parti ale tatuajului sa fie „curatate”.

Atunci cand se efectueaza tratamente pentru indepartarea selectiva, este nevoie de precizie pentru a trata doar zonele tatuajului care se doresc a fi indepartate, si de obicei, se lucreaza cu viteze mai mici de repetare emisie flashuri.

Sunt si clientii care isi doresc ca tatuajul lor doar sa se estompeze, pentru a face loc pentru realizarea altui tatuaj cu un design nou. Estomparea tatuajului are nevoie de mai putine sedinte decat indepartarea completa. Adesea, 2 pana la 3 sedinte laser sunt asuficiente pentru a estompa semnificativ tatuajul lucru ce-i permite artistului tatuator sa aiba o ‘panza’ mai buna pentru a lucra.

In situatia de estompare tatuaj existent este ideal sa colaborati cu specialstul ce urmeaza sa refaca tatuajul pentru a sti de cat de multa estompare are nevoie.

6. Exista reactii adverse in indepartarea tatuajelor cu LASER?
Efectele secundare sunt parte integrala a procesului de indepartare a tatuajului pentru majoritatea clientilor. De fapt, unele efecte secundare sunt o parte importanta a raspunsului sistemului imunitar care ajuta la eliminarea pigmentului din piele.
Toti clientii ar trebui sa se astepte la un anumit nivel de reactii adverse.
Incurajan operatorii sa nu ascunda clientilor efectele secundare in timpul consultarii initiale si sa explice diferitele efecte secundare in detaliu si pe intelesul fiecarui pacient. In acest fel, atunci cand clientii se angajeaza in procesul de indepartare a tatuajelor LASER, acestia sunt informati si nu sunt luati pe nepregatite, eventual speriati a doua zi cand zona tratata cu laser se poate umfla, pielea lor este sensibila si sunt potential limitati in activitatile zilnice sau un anumit tip de imbracaminte.
Cele mai frecvente reactii adverse sunt:

  • Roseata
  • Sensibilitate
  • Umflatura
  • Vezicule
  • Cruste
  • Vanatai
  • Hiperpigmentarea
  • Hipopigmentare

Daca toate protocoalele de lucru sunt aplicate pe baza tatuajului si a tonului pielii pacientului, toate aceste reactii adverse sunt temporare. Inrosirea, sensibilitatea si umflarea se reduc de obicei intr-o zi sau doua dupa tratament. Blisterele apar de obicei în 24 de ore de la tratament; uneori, blisterele sunt foarte mari si pot parea alarmante – acest lucru este complet normal. Cojile, vanataile si veziculele pot dura pana la o saptamana sau mai mult pentru a se vindeca.
Hiperpigmentarea sau hipopigmentarea apare atunci cand productia de melanina din organism este declansata dupa un tratament cu laser. Odata cu hiperpigmentarea, organismul supraproduce melanina ca reactie la tratamentul cu laser, astfel incat pielea din zona tratata este mai inchisa decat tonul natural al pielii. Odata cu hipopigmentarea, melanina este epuizata de tratamentul cu laser, iar pielea apare mai deschisa decat culoarea naturala. Atat hipopigmentarea, cat si hiperpigmentarea sunt de obicei temporare si se rezola in mod natural cu timpul. Clientii cu tonuri de piele medii pana la inchise prezinta cel mai mare risc de pigmentare si ar trebui sa evite expunerea la soare saptamanile urmstoare fiecarui tratament.

Pentru pacientii cu probleme de pigmentare, nu tratati la intervale regulate de tratament – asteptati pana cand zona a revenit la culoarea normal a pielii inainte de a trata din nou. Principalul risc pentru pigmentare permanenta este daca opaeartorul laser continua sa trateze o zona afectata prea agresiv. Chiar de la inceput, este important sa se trateze precaut tonurile mai inchise ale pielii – folosind lungimi de unda care au o absorbtie mai mica pentru melanina si niveluri reduse de fluenta.

In general, pacientii sunt mai preocupati de efectele secundare permanente decat cele temporare; efectele secundare care pot fi permanente sunt cicatricile sau modificarile de pigmentare. Toate efectele secundare permanente sunt complet evitate daca sunt utilizate protocoalele si recomandarile de ingrijire corespunzatoare.

Discutati impreuna cu clientul despre efectele secundare si importanta protocolului ‘afercare’.

7. Cum functioneaza indepartarea tatuajelor cu LASER?
Aceasta este una dintre cele mai putin obisnuite intrebari adresate de catre clienti. Majoritatea pacientilor sunt interesati de rezultate – nu de modul in care lucreaza laserul.

Insa, sustinem ca detalierea tehnologiei din spatele procesului de indepartare a tatuajului cu laser ar trebui sa fie o parte importanta a consultarii pacientului.
Specialistii laser in indepartarea tatuajelor trebuie sa introduca in discutie acest subiect, chiar daca pacientul nu manifesta interesul.
Multi pacienti au conceptia gresita că laserul „arde” pigmentul tatuajului din piele. Discutand cum functioneaza indepartarea tatuajului, puteti ajuta cleintii sa inteleaga rolul pe care il are laserul si corpul lor, prin sitemul imunitar, in eliminarea tatuajului nedorit.

Va sugeram sa aveti un raspuns simplificat ca acesta:
„Fiecare puls al laserului trimite energie luminoasa in piele. Folosim diferite lungimi de unda ale luminii laser pentru a trata diferite culori de pigment din tatuaj. Pe masura ce energia luminoasa este livrata catre pielea, aceasta este absorbita in mod selectiv de particulele de pigment localizate in derm (stratul de mijloc al pielii). Cand particulele de pigment absorb aceasta energie, particulelele se sparg instantaneu in fragmente minuscule. Dupa ce laserul a spart particula de pigment in particule mult mai mici, sistemul imunitar al corpului lucreaza pentru a indeparta particulele de pigment in urmatoarele saptamani, indepartandu-le din zona tatuata si tratata cu laserul special de indepartare tatuaje. Vedem rezultatul acestui lucru ca estompare a tatuajului in timp. Fiecare sedinta suplimentara cu laser in cadrul tratamentului descompune din ce in ce mai mult pigment pana cand tatuajul dispare. ”

Aceasta descriere realizeaza cateva lucruri:

  • Ofera o intelegere de baza dar importanta a procesului de indepartare a tatuajului
  • Descrie rolurile pe care le are atat laserul, cat si sistemul imunitar propriu in obtinerea de rezultate
  • Se discuta modul in care personalizati tratamentul pe baza tatuajului lor unic
  • Acesta explica de ce este nevoie de timp pentru ca indepsrtarea pigmentului sa aibe loc

Pacientii informati sunt pacienti linistiti si fericiti.
S-a constatat ca, daca un pacient este informat, este mai probabil sa continue tratamentul pana la finalizare, sa gestioneze efectele secundare in mod corespunzator si sa fie multumit de experienta de indepartare a tatuajului.
Cand pacientii inteleg elementele de baza ale interactiunii energie laser-piele, constata ca sunteti un specialist in tehnologia laser de indepartare tatuaje, cu un instrument puternic (laserul) – dar nu un magician. Asteptarile sunt realiste – astfel incat pacientii sunt incurajati de estomparea sesisaza pe parcurs si multumiti de rezultatul final.

Call Now ButtonContact Rapid
×