Să ai un tatuaj este o modalitate de a-ți exprima identitatea. Însă, din anumite motive, și sunt numeroase și diverse motivele, doriți să vă îndepărtați tatuajul. Cum puteți face acest lucru? Care variantă este sigură și eficientă?
Vom parcurge caracteristicile, pro și contra, pentru cele mai cunoscute metode de îndepărtare tatuaje, cu eficacitatea și avantajele lor. De asemenea, vom clarifica modul în care funcționează, inclusiv efectele secundare.
Dar înainte de a discuta despre metodele de îndepărtare a tatuajelor, mai întâi să vedem ce aspecte trebuie să avem în vedere înainte de tratamentul de îndepărtare tatuaj.
Eficacitatea oricăror metode de îndepărtare tatuaje depinde, de asemenea, de mulți alți factori, nu toate metodele sunt la fel de eficiente pentru toată lumea. Există mulți factori, în mare parte individuali, care vor decide eficacitatea metodei de îndepărtare a tatuajului: ca și culoarea pielii, culoarea și dimensiunea tatuajului, pigmentul folosit la tatuare, locul în care este făcut tatuajul (tatuajul realizat pe locuri sensibile precum ochiul este dificil de îndepărtat si poate dăuna ochilor).
Metode îndepărtare tatuaj
- Eliminarea tatuajelor cu laser
Fie că voi credeți sau nu, cel puțin la momentul de față, numai îndepărtarea tatuajelor cu laser este cea mai bună și mai eficientă metodă de îndepărtare a tatuajelor. Folosind un laser special proiectat tehnologic pentru tattoo removal, laser de tip NdYAG și nu pentru alt tip de tratament laser, lumina pe care o emite, extrem de concentrată și focusată, trece prin piele și se concentrează pe particule de pigment ce formează tatuajul, particule de pigment ce sunt fragmentate în particule mici și, ulterior, acestea sunt eliminate natural de sistemul nostru imunitar.
Pe tonurile de piele deschise la culoare metoda laser este o metodă eficientă în îndepărtarea tatuajului. Însă, chiar dacă energia de 1064 nm la care este emisă lumina unui laser de îndepărtare tatuaje este cel mai puțin absorbită de piele, pentru persoanele cu pielea neagră este o variantă de îndepărtare tatuaj riscantă (pielea se poate arde, se poate depigmenta).
Singurele dezavantaje ale tratamentului cu laser pot fi considerate faptul că, este o metodă destul de costisitoare financiar și este, de asemenea, o metoda ce se află la un nivel 4 din 5 în ceea ce privește percepția durerii.
Chiar dacă pentru client faptul ca a ajuns în momentul în care să-și elimine tatuajul, este un mod de a spune că nu mai pune preț pe el, îndepărtarea tatuajului cu laser este cea mai scumpă metodă. Costurile pornesc de la 50-100 Euro pe sesiune de tratament cu laser (ședință).
Tatuajul puțin probabil să poată fi îndepărtat într-o ședință sau două ședințe de tratament. În urma unui studiu complex realizat pe diferite tipuri de tatuaje, s-a constatat că cele mai complexe tatuaje au nevoie de 6-10 ședințe de tratament pentru a fi îndepărtate complet. Numărul de ședințe de tratament laser tattoo removal nu poate fi cu exactitate stabilit și este decis de vârsta și sănătatea clientului, dimensiunea și culoarea tatuajului, poziția tatuajului pe corp, etc. Ședințele de tratament se realizează la un interval de 6-8 săptămâni distanță pentru a acorda timp organismului să elimine particulele fracționate și pielea să se regenereze complet. Deci, un tratament de îndepărtare tatuaje, în funcție de complexitatea tatuajului, se poate extinde pe o durată chiar și de un an de zile.
Eliminarea tatuajului cu laser este o metoda destul de dureroasă. De aceea se recomandă folosirea unei creme anestezice ce se aplică local cu timp de acțiune de aproximativ 20-30 minute. Cu toate acestea, cei mai multi clienți vor resimți în timpul tratamentului durere, cum ar fi ciupitura unei benzi de cauciuc, alții asociază durerea cu înțepătura unor ace sau încălzirea puternică a zonei (senzația de ‘mă frige’). Chiar și așa, există totuși un avantaj major și anume, este procedura care are un timp de execuție foarte scurt, poate dura și 2 minute (de exemplu îndepărtarea tatuajului de la sprâncene)
Cu foarte bune și mai puțin bune, îndepărtarea tatuajelor cu laser este metoda cea mai eficientă și sigură metodă.
- Abraziunea cu sare
Aceasta este una dintre cele mai vechi și rudimentare metode de îndepărtare tatuaje. Prin această metodă, cu ajutorul sării grunjoase, se freacă pielea până la cel de-al doilea strat de piele unde este localizat pigmentul de tatuaj și tot prin frecare se încearcă eliminarea stratului de pigment ce formează tatuajul. Dar înainte de a ajunge la adâncimea unde este poziționat pigmentul de tatuaj, trebuie să frecăm stratul superior de piele. Acest proces este dureros și poate provoca leziuni grave și permanente la nivelul pielii.
Nu se recomandă această metodă de îndepărtare datorită riscului crescut de infecție, cicatrizare permanenta și rezultatului îndoielnic în îndepărtarea tatuajului.
- Excizia chirurgicală a pielii
Această metodă de îndepărtare a tatuajului ține de competențele unui medic chirurg. Prin această metodă, primul și cel de-al doilea strat de piele sunt îndepărtate prin intervenție chirurgicală. Această metodă este eficientă pentru tatuajele mici. Pentru tatuajele mari nu este recomandată metoda chirurgicală de excizie a pielii pentru a elimina tatuajul deoarece prin coaserea exciziei se poate forma cicatrice. Intervențiile chirurgicale presupun anestezierea locală și alocarea unui timp îndelungat de vindecare.
- Metoda cu IPL
Pentru această metodă de îndepărtare tatuaje se folosește un aparat ce emite tot o lumină cu spectru larg de acțiune, iar principiul de funcționare este similar cu cel a unui laser de îndepărtare tatuaje. Însă, nefiind o lumină concentrată și focusată ca a unui laser NdYAG, metoda cu IPL (intense pulse light- lumină intens pulsată) este mult mai slabă pentru a putea fracționa eficient particula de pigment. Lumina IPL-ului acționează și în straturile superficiale ale pielii până ajunge la stratul de tatuaj. În felul acesta pielea poate fi arsă, hipo- sau hiper- pigmentată. Putem încerca această metodă cel mult pentru tatuajele discrete, mici și cu linii fine, realizate cât mai la suprafața pielii, deschise la culoare.
- Criochirurgia
Aceasta este o metodă făcută practic pentru eliminarea celulelor canceroase. Cu toate acestea, a fost folosită și pentru îndepărtarea tatuajelor. Pielea tatuată este expusă unui agent de criogenare, de îngheț la o temperatura extrem de joasă, precum azotul lichid. Zona criogenată este apoi supusă dermabraziunii sau este exfoliată cu orice fel de scrub, până când tatuajul este îndepărtat. Pentru această metodă se utilizează anestezia, deoarece este un proces dureros. Însă acest proces, poate lăsa o cicatrice permanentă pe corp. Nu este recomandat persoanelor care au pielea sensibilă.
- Metoda cu soluție (metoda non-laser)
Dacă am început cu cea mai bună metodă de îndepărtare tatuaje – metoda cu laser, încheiem cu a 2-a cea mai bună și eficientă metodă de îndepărtare tatuaje – metoda cu soluție. Pentru că este a 2-a opțiune în îndepărtarea tatuajelor după metoda cu laser și, la un anumit moment, este considerată varianta de îndepărtare tatuaje care susține metoda laser, metoda cu soluție mai este numită metoda non-laser.
Specialistul în îndepărtarea cu soluție folosește aparatul de micropigmentare sau tatuare pentru a insera cu ajutorul acului, la adâncimea unde este poziționat stratul de pigment, soluții special concepute cu diferite compoziții de substanțe (acid lactic, acid benzoic, soluție salină, etc), soluții ce au capacitatea de extracție sau dizolvare particulă pigment. Modul de lucru este similar cu cel de execuție tatuaj, însă protocolul de lucru se personalizează în funcție de soluția utilizată și tipul de tatuaj și piele. Comparativ cu metoda laser de îndepărtare tatuaje, ședința de tratament are un cost asemănător numai că durează mult mai mult, durerea este similară cu cea resimțită la realizarea tatuajului, vindecarea poate fi mai problematică și ușor mai greoaie.
Concluzie
Există mai multe metode de îndepărtare a tatuajelor, unele ieșite din uz, altele moderne, unele sunt eficiente, cu argumente pro și contra, iar altele sunt ineficiente. Înainte de a recurge la o metodă de îndepărtare a tatuajului, mai întâi verificați toate avantajele și dezavantajele sale și adresați-vă unui specialist acreditat în îndepărtare tatuaje pentru consiliere și suport.